Uskršnji cupcakes

Lemon curd:


2 jaja
2 žumanjka
150g šećera
1 vanilin šećer 
2 velika limuna
90g maslaca 


Muffini:


1 jaje
1 žumanjak 
150g šećera 
1 vanilin šećer 
90ml ulja
100ml mlijeka 
150ml tekućeg jogurta 
250g glatkog brašna 
1 prašak za pecivo 


Meringa:


3 bjelanjka 
100g šećera 
75ml vode 


Recept

Ocjena 0.00 (0 Glasova)


Prvo ćemo napraviti lemon curd, jer nam on treba hladan, a i dobijete više nego je potrebno za ovaj recept - pa ga svejedno čuvate u hladnjaku.


Jaja, žumanjke i šećere dobro izmiksati. Dodati i sok od 2 limuna, pa sjediniti. 
Tu smjesu staviti na laganu vatru i kuhati dok se ne zgusne. Ja sam kuhala oko 12 minuta. 
Napravila sam test kuhačom, tako što sam po kuhači na kojoj je krema prošla prstom, krema se nije vraćala i curila - tu sam završila s kuhanjem. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se maslac ne otopi. Kremu pokrijete s prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Što se tiče muffina - napravila sam one "najprostije", koji traže neku kremu i ukrašavanje. Kao samoslatne muffine bez punjenja, kreme i sl. ne bih koristila inače ovaj recepe. Muffine radimo tako što ćemo pjenjačom sjediniti jaje, žumanjak, ulje, mlijeko, jogurt i šećere. 

Umiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Sve sjedinite. 
Napunite kalupe za muffine koji ste obložili papirnatim košaricama. Punite ih skoro do vrha, recimo 3/4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20ak minuta. Ostavite ih da se ohlade. 


Meringa


Vodu i šećer stavite kuhati. Kuhajte, dok se šećer ne otopi i dok se ne stvore jako veliki mjehurići, a najbolje bi bilo provjeriti termometrom ako imate. Kad dosegne 120 stupnjeva - gotovo je ( ja nemam termometar, pa gledam da su jako veliki mjehurići i da se napravi baš sirup). 

Miksajte bjelanjke dok se ne zapjene i ne postanu čvrsti snijeg. Dok mikser radi, ulijevajte sirup u jaaako laganom mlazu. Nakon što ste ulili sirup, miksajte još 10 minuta. 

Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i počnite s ukrašavanjem cupcakesa. 

Vrh muffina malo odrežite, ako je preveliki i previše strši, a muffin možete i malo izdubiti. 
Na sred muffina stavite žličicu lemon curda, a zatim meringom ukrasite po želji. 

Meringu možete malo i "zapeći" brenerom.


NAPOMENE:


Lemon curd se svakako da još prilagoditi vašem vlastitom ukusu. Npr, ako ne volite kiselo - možete smanjiti količinu soka od limuna na jedan limun.

S druge strane, ako volite baš onaj limun kick - dodajte još i naribanu koricu limuna.


Što se tiče muffina, ova verzija mi je najbrža za napraviti. Oni su ukusni i mirisni, ali nisu mufiini koji dugo zadržavaju svježinu. Traže kremu i fil. U hladnjaku se još stisnu, ali u ovoj kombinaciji baš odgovaraju jer su onako stabilni, neutralni i "kruhasti" što mi je odlično kod ovakih jakih krema i okusa.


Od ove količine dobit ćete 12 muffina, lemon curda ćete dobiti jednu veću teglicu (pa će vam i ostati zalihe), meringe imate dovoljno za prekriti cijeli vrh muffina. Ja sam ostavila da se vidi lemon curd kako bi izgledali kao jaja :) , pa mi je malo meringe ostalo.


0.0 0 Recenzije
Leave review
Ocijeni
A kako je vama ispalo?
Cancel